Lilypie Third Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers

2012. június 27., szerda


súly: lassan nő, egy ideig stagnált 8 kg-n, nem hízott, de nem is fogyott, most kb 8,5 kg. már régóta a nagy mérlegen mérjük, ráültetjük, ő ül és néz és mérődik, lába lelóg, vagy a feneke, szóval nem pontos, de nagyjából ennyi. ha az ember fogja, főleg kaja után, vagy ha már fáradt és lóg, akkor egy sózsák..

hossz: védőnő 74 cm-t mért pont a 10 hónapos fordulóján, 74-80-as, illetve 9-12 hónapos ruhákat hord, de van még egy szett body, ami 68-as és még belefér. nem lötyög, de belefér.

szemszín: kék, enyhe szürkés beütéssel, úgy tűnik, így marad, anyám szerint pont ilyen szemem volt ennyi idősen nekem. is.

fog: alul kettő (ők voltak az elsők, lassan jöttek, de nyolc hónaposan kidugta az egyik a fejét, majd mielőtt kinőtt volna, megjelent a másik), felül kettő (az alsókkal szinte egy időben indultak kifele, de lassabban jönnek), a felső kettő között van öt perc szünet, de majd csökken…, nagyon cuki velük, viszont rettenetesen élesek, nagyon harap, van, hogy bepörög és mindent, de leginkább engem, valószínűleg puszi-szerű, de az esetek nagy részében tuti, hogy valami szeretetkifejezésféle, hozzám is bújik közben, meg belefúrja az ölembe a fejét, hozzábújik a karomhoz, utána visítok. ilyenkor zavartan néz., én meg dilemmában vagyok, a szeretetkifejezésről nem akarom leszoktatni, a harapásról muszáj, mindig elmondom neki, hogy örülök, de puszit adjon, néha bemutatom, milyen a puszi és a harapás (természetesen én kedvesen, jelzésértékűen harapok), ilyenkor nagy vihánc van, de valószínűleg nem érti. mindenesetre örülök, hogy már nem szoptatok.

haj: még egyre több, szőkésbarna, elöl egyenes, oldalt és hátul egyértelműen lassan, de biztosan kunkorokba göndörödő haja van.

evés: napi 4-5 étkezés, az esetek nagy részében éjjel van egy biztos és egy másik, esetleges evés, ez tápszer. tápszert még mindig a szoptatósfotelben, ölben eszi, a többi étkezést a vadiúj, asztalra cummantható etetőszékben, amiben nagy örömmel ül, lóbálja a lábát és élvezi, hogy a nagy asztalnál van. jó esetben már egy ültő helyben megeszi az egész étkezést, de a gyakoribb az, hogy két ütemben eszik, kb fél óra szünettel, kivéve reggel, ahol a délelőtti alvása előtt még eszik egy jó adag tápszert a reggeli kései befejezéseképpen. reggeli néhány napja csak gyümölcsös müzlis bébiétel, ez nagy huzattal fogy, de utána elalvás előtt még hozzátesz egy kis tápot, ebéd valami húsos/májas/halas bébiétel vagy saját kotyvasztás. a főétel-bébiételek már gyakran darabosak, ha én főzök, azt már nem pürésítem, csak puhára főzöm és apró darabokra vágom. leginkább sárgarépa spárga csirke/pulykahúst szoktam neki főzni, egyszer tepsiben sütöttem répát krumplit pulykát, szerette. legutoljára nem csak kevés sót, meg olajat meg petrezselymet tettem bele, volt egy kicsi bors is, és befalta mindent (már amit megmentettem az odaégetés után). a darabosból még lassan eszik, hamarabb megunja, mint hogy elmúlna az éhsége, ilyenkor kap utána pürés főételt vagy, ha eleget evett, akkor rögtön jön a desszert. ebédre mindig van desszert, valami gyümölcsös püré. az ebédet három kölesgolyóval kezdi, tányérba kapja, amíg én előkészítem a kajáját. ezeket önállóan pakolja bele a szájába, egyre nagyobb sikerrel. a tányérjába is nyúlkál, illetve a bébiételes üvegbe is, ha hagyjuk (néha hagyjuk, muszáj, hogy tanulja a tapintást stb.) néha kéri, hogy ő foghassa meg a kanalat, még egyedül nem talál a szájába, de nagy élvezettel fogja. uzsonnára eszik valami gyümölcspürét, kölesgolyót, meg valódi gyümölcsöt, mostanában a sárgabarack, kopaszbarack és cseresznye megy, hámozva vagy szülői kézből fogyasztva. vacsora tápszer, tm kezdi az etetést és én fejezem, én már sötétben, az altatójával együtt (tm is énekel neki, de akkor még világos van) így eszik a legtöbbet, kikísérleteztük. eszik már kenyeret is, evett hekket is, a mi kajáinkból, apró darabokban, nagyon élvezi, hogy a mi kajánkból ehet. ma az asztalnál,a  székében ült amíg mi vacsoráztunk és sajtoskifli-darabokat tömött a fejébe, mérhető mennyiséget. 

nagymozgás: készségszinten forog (már észre sem vesszük, se ő, se mi, hogy forog), ügyesen ül, feláll kapaszkodva, kapaszkodva több percig képes állni, egyre ügyesebben kapaszkodik fel dolgokra, játékdobozra, alacsony éjjeliszekrényre, szerintem egy hét és menni fog. négykézláb megy mindenhova, csak úgy csattog a tenyere, kifejezetten gyors a gyerek. dévényes gyógyultnak nyilvánította, kiment a derekából az izomcsomó, ami a medencéjét is elforgatta (ezt még a méhemben szedte össze), akkor kell mennünk kontrollra, ha bármi aszimmetriát látunk, vagy, ennek remélhető hiányában akkor, ha az utód önállóan járva át tud menni egy szobán. (szoba mérete nem definiált) eddig kétszer láttam, hogy kapaszkodott és valamiért nyúlt és így odábblépett egyet-kettőt, de ez még a jövő zenéje. teraszra kimászik, sose mutattuk neki, megtanulta, bemászni is láttam már, de az nehezebb.

finommozgás: nagyon ügyes, egyértelműen csippent, egészen apró szöszöket is képes felemelni, de szájába leginkább még tenyérrel nyomja a kaját, egymásba tehető pohárkáit szét tudja szedni, csippentve, vastag lapos könyveit lapozza, vékony lapos könyvet, újságot marokra fogott kézzel, egyszerre vagy harminc oldalt fogva, de szintén lapoz. bármit bárhonnan, ahol elér, levesz, becsuk, kinyitni még nem tud, de próbál. növényeket a teraszon tépi, (erőteljes felszólításra abbahagyja, bár néha fizikai közrehatás szükségeltetik odébbtétel formájában), a gyöngyvasútján tudja piszkálni a gyöngyöket, a liftben a gombot meg tudja nyomni, de még nem elég erősen.

alvás: jelenleg kétszer alszik napközben (ő állította be), reggel 7 – 8:30 között ébred valahol, de hál Itennek a 7 ritka, a reggeli ébredés után kb 2-2,5 órát bír ébren. közben reggeli, öltözés, játék, ilyenkor sétálni ritkán megyünk (kánikulában ilyenkor, ha még emberi idő van). alvás előtt még eszik általában, utána ágyba, rátesszük a nappali takaróját, ezt imádja (nem takarófüggő, hanem azt imádja, hogy valamit ráterítek), erre ráborul, megrágcsálja. kb 10-15 perc nyünnyögés után elalszik, ha ilyenkor sír, az azt jelenti, valami nyűgje van, éhes még (ez szinte mindig előfordul, hogy be kell még egyszer menni etetni, félek, hogy ez már így rögzült neki), vagy bekakilt vagy valami. ilyenkor 1,5-2,5 órát alszik, gyakoribb a másfél óra. utána 3,5 – 4 órát van ébren, utána megint cca 1,5 óra, nappal nagyjából szumma négy órát alszik, ez oszlik el a kettő alvásban. ezután már nem alszik estig, attól függően, hogy mikor kelt délután, 8:15 és 8:45 között valamikor kezdjük az esti rutint. ez már nem olyan, mint rég, nem marad olyan sokáig nyugodtan hanyatt, hogy lehessen dalolni neki hosszasan, meg nem is kell tornáznia, hiszen egész nap pörög, így az este bevezetője most Gryllus Vilmos Dalok 2-ről az esti, tücskös dal, utána jön a fürdés (kétnaponta, bár ahogy ma evett, egész haja kajás lett, lehet. hogy naponta lesz már fürdés és hajmosás), vagy csak testápolózás és pizsi. utána megtekinti, ahogy tm kaját csinál neki, majd felszólításra bemászik a szobájába, és tm lábainál sorakozik kajára várva.éjjel gyakran felsír, ilyenkor jobb esetben visszaalszik anélkül, hogy bemennénk, van, hogy be kell menni megsimogatni, nyugtatni, ez tm-nek jobban megy, és van, hogy kaját kér. én általában nem tudom lenyugtatni, velem szinte mindig kaja lesz.

értelmi, szellemi: minden nappal láthatóan okosodik. olyan, mint a gyorsított felvételen látható virág kinyílása, kézzelfoghatóan lehet látni, ahogy figyel, és megért. ha mondasz neki valamit, akkor kis „e” hanggal jelzi, hogy mondjad még, mintha további magyarázatot kérne, és figyel is, és egy idő után mintha elég lenne a magyarázat, már nem kér többet. tm egy hétvége alatt megtanította neki azt, hogy valamit odaad neki, és a gyerek, ha kérjük, visszaadja. velem először nem csinálta, tm-hez kötötte, de kis gyakorlással csinálja, megmutattam neki, hogy ki lehet venni valamit egy dobozból, nézett, majd kivette, néhány nap múlva jött a bele is lehet tenni, nézte, majd csinálta. van, amit csak néhány nap múlva csinál, hogy mutatjuk, de mint a szivacs. tudja, hogy vannak a könyvei, ha mondom, hogy hol a könyved, amiben a kacsa van, odamegy és előveszi. néha magától előveszi a könyveit, nagyon szereti őket, csak vastag lapos könyvek vannak elérhető közelségben, de sokat olvasunk is neki, én leginkább vackort (nem szeretem, ha lázárervin agy kiberiáda vagy kipling közben folyton megszakítanak és most úgy megy az olvasás, hogy olvasok két sort, utána előrelapoz, megnézzük a borítót, elmondom, mi van ott, utána a hátlapot, ott is elmondom, visszalapozok, két sor és így tovább. ma brendon magazint olvastunk, van az elején egy kisbaba, meg bent is csomó baba (értelemszerűen J), és mutogattam, hogy baba szeme, orra, szája, ő is mutogatott a a babára (rajta is mutattam a fején a dolgokat, de ez még valószínűleg nem állt össze benne), és ahogy lapozgattuk, mutatott babákra, hogy „e”. van egy szava, a kacsára azt mondja „ka”. minden más „ko”, de a kacsa egyértelműen „ka”. tud már mutatni, ökölbeszorított kézzel, amiből kikandikál a hüvelykujja, fityiszt mutat a világnak, ahogy már születésekor ugye J. ahogy mutogat, mondja, hogy „ko”. múltkor az erkélyen néztünk repülőket, mondtam neki, hogy figyeljen a hangra, ez a repülő, mutogattam neki, a harmadiknál már látta a repülőt és utána ő figyelt fel előbb a hangra, ami a repülőt jelezte. azóta, ha az erkélyen vagyunk, és hallja, néz fel. képeket a falon mutogat, ha kérdezem, hogy hol a kép, mutatja. tudja, hogy melyik képeken van kacsa, ilyenkor „ka”. ma letettem elé öt tárgyat, három pohárkát, két kacsét, és kérdeztem, hol a kacsa, és kiválasztotta az egyik kacsát és mondta, „ka”. szóval okos, na J. tudja, hogy kulccsal nyitjuk az ajtót, tudja, hogy megkaphatja a kulcsot, tudja, hogy ha megnyomja a liftben a gombot, kigyullad egy lámpa, tudja, melyik gombot szoktuk nyomni bent a liftben. szereti a zenét, most már nem csak a i danolásunkra figyel, hanem az elég gyakran hallgatott muzsikára is, fel is ismer már valamit, mert a gryllus cd kezdetekor, ha meghallja a csicsergést, elmosolyodik a kocsiban, ha szól a zene csendben van és hallgat, csendben játszik, figyel a zenére. többször volt, hogy nyafi volt, e mondtam, hogy hallgatunk zenét, bekapcsoltuk, és csend lett. ha fárdat és azért sír a kocsiban, akkor a yesterday (tm) vagy az au clair de la lune (én) egy ideig segít, de kb negyedóra után már az sem. de ez szerencsére mostanában ritka.

kommunikáció: ha velünk kettőnkkel van, nagyon sokat beszél, gagyog, kiabál, berreg, ha nagyobb társaságban van, vagy idegenekkel, visszafogottabb, de a biztonságból, ölünkből vagy babakocsiból kokettál, mosolyog, ha valaki nagyon szimpi, akkor a már régebben megénekelt két kezet rázó és közben boldogan „á-á-á”-zó magánszámát adja elő. „e” hanggal jelzi továbbra is a „még”-et, illetve azt is, ha magyarázatot vár. tud utánozni, illetve párosfelelgetősözni, ha az ember berreg neki, visszaberreg. imádja, ha nevetünk, ilyenkor ő is nevet, illetve ha tudja, hogy mi váltotta ki a nevetést, akkor csinálja újra azt. felismer babát, kutyát, ezt jelzi, mondja, beszél hozzánk, kommunikál most már egyértelműen. van ugye a „ka” a kacsa, és a „ko”, ami minden más. ha megkérdezem, hogy éhes-e vagy álmos, akar-e aludni, érti, és ha igen a válasz, akkor nagyon halkan, csendben valami „e” és „ö” közötti halk sóhajszerű hanggal jelzi, hogy igen. ha valamit nagyon akar, odajön hozzám, és felmászik a nadrágban kapaszkodva, ez régebben akkor volt, ha éhes volt, most már több mindent jelez így. tudja, hogy ha fel fogom venni, ilyenkor széttárja a kis karjait. ha leveszem róla a pólót, bodyt, és mondom, hogy emelje fel a kezeit, felemeli, direkt, többször volt, hogy csinált valamit a kezeivel, de abbahagyta és felemelte őket. 

szociális élet: imádja az embereket általában, az idősebb nőket, 1 évtől felfelé bármeddig különösen. ölből és babakocsiban kifejezetten bátor, idegen helyen, illetve idegenek jelenlétében kell néhány perc az ölemben, amíg akklimatizálódik. múltkor játszóházban teljesen bepörgött más kisgyerekeket látva, odament az egyik, megszeppent leányzóhoz, és lelkesen kiabálni kezdett, valamit láthatóan mondott és még lelkesebben akarta húzgálni a kislány haját, alig bírtam elrángatni onnan (nagyon erős). nagyszülőket nagyon szereti, már többször volt mindenkinél hosszabb időre, fél ill. háromnegyed napokra. mindig megörül, ha szól a kapucsengő, rám néz, dünnyögve kérdi, hogy „eh” és ha biztosítom arról, hogy valaki jött, odajön a bejárati ajtóhoz (pontosan tudja, melyik az) és várja, hogy kinyissam, utána odamegy, de nem megy ki és vár az ajtóban a látogatóra. szeret elmenni, szeret sétálni, autózni, autóban menni és lenni. lassan komolyabban közösségbe kell vinnünk.


Nincsenek megjegyzések: